Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning


 


 
  Kristina Åström, ordförande
i Arvidsjaurs släktforskarförening
Aktuellt

Ord från ordföranden •
Kalender

OBS!
Fr.o.m. årskskiftet kommer Kalendern och Ord från ordföranden att finnas i Föreningsbloggen där du har möjlighet att kommentera och ställa frågor! Rubrikerna kommer att vara detsamma.


2 december 2007

 

Så har decembermörkret kommit, tiden går alltför fort. Vilken lycka att vi har adventsljusen att lysa upp tillvaron med.

Medlemsmötet den 26 november beslutade att medlemsavgiften för 2008 skall vara oförändrad, med tillägg att ungdom till och med 18 år betalar halv avgift.

Vi har köpt in boken Malådalen och dvd-skivan Gods och gårdar, norra Sverige.

Våra måndagsträffar är välbesökta, vilket är mycket glädjande och Genline har gett oss mycket de sista träffarna.

Inför julfirandet önskar jag er alla en riktigt God Jul och därefter ett innehållsrikt Gott Nytt År.

Kicki

15 oktober 2007

 

Nu är vi i gång igen. Den 8:e satte vi i gång med en studiecirkel i Genline och intresset är mycket stort bland våra medlemmar. Tänk vilken fördel vi har som kan ha både dator och internet som hjälpmedel i vårt forskande.

Torsdag 18 oktober har vi möjlighet att ta del av Lasse Erikssons tankar och funderingar  och hans egen erfarenhet av släktforskning. Titta i kalendern.

Väl mött.

Kicki

28 augusti 2007

 

Höstmörkret bör äta sig in på våra ljusa sommarnätter och sommarvärmen har lämnat oss. Den stora ljuspunkten nu är att det snart är dags att återuppta våra trevliga måndagskvällar med släktforskning. 

För min del har sommaren varit hektisk, med arbete som semestervikarie på mitt gamla jobb och dessutom två släktträffar. Den första träffen var med ättlingar till min farfar och helgen därpå var det ättlingar till min morfar som träffades. Det blir mycket folk och tyvärr hinner man inte umgås med alla på det sätt man skulle vilja. Trots allt får man ju träffa många som man inte sett på massor med år och många nya i skäkten. Jag har haft stor hjälp av min släktforskning och förhoppningsvis kanske man har tänt ett intresse hos några.

Föreningen fick dessutom ett brev från USA. Det var en ättling till Sara Erika Renberg född 1862 i Vuotner som sökte släktingar. Hon planerade en resa till Sverige 2008 och var intresserad av att se sina förfäders by. Tack vare vår forskning hittade jag en släkting och kunde förmedla kontakten. Det blir roligt att se om Voutner får USA främmande.

Glöm nu inte bort att vi startar upp igen måndag 3 september klockan 18.00

 

23 maj 2007

 

Så har vi haft sista måndagsträffen inför sommaruppehållet, men det innebär inte att vi är utan arbetsuppgifter. Vi har börjat om med att fotografera och dokumentera gravstenarna. Det arbetet räcker många somrar framöver.

Sommar och semester brukar även innebära släktingbesök. Tänk på att ta vara på den äldre generationen och fråga, titta i fotoalbum och skriv vilka personer som finns på korten.

Till vår stora glädje blev vår medlem och webmaster Lottie Eriksson kulturstipendiat i Arvidsjaur i år. Ett stort GRATTIS från oss alla.

Även om vi inte har måndagsträffarna under sommaren, finns det möjlighet för de som vill forska själva att låna nyckel till lokalen. Hör av er till mig i så fall.

Med förhoppning om en solig och skön sommar till er alla, ser jag fram emot att träffa er till hösten igen.

Kicki

18 april 2007

Ann-Mari Larsson och jag besökte Skellefteå i lördags då det var träff för Övre Norrlands Forskarföreningar. Det är mycket stimulerande att träffa andra föreningar och höra hur de arbetar. Vår lilla förening har mycket att lära och en lång väg att gå. Vad vi alla har gemensamt är svårigheten att få flera engagerade i föreningsarbetet.

Skelleftebygdens släktforskare stod för inbjudan och vi höll till i ett hus som en gång varit småskoleseminarium. Tio föreningar var representerade och berättade om sin verksamhet. En viktig fråga som togs upp var att försöka öka samarbetet mellan föreningarna.

Ulf Lundström, som sitter i förbundsstyrelsen, berättade om förbundet och vad som är på gång. Det beslutades att försöka ha träff varje år i stället för vart annat och Lulebygdens Forskarförening står som värd nästa år.

Eftersom vårvädrets intåg har gjort att besöken på måndagskvällarna minskat, så väntar vi med att utöka studiekvällarna till hösten. Då kommer vi även att starta studiecirklar i Genline.
Kicki

23 mars 2007
 
Så har vi avverkat både årsmöte och Släktforskningens dag. Årsmötet var välbesökt, liksom våra måndagskvällar har blivit. Det kanske är dags att dela upp gruppen och ta till en kväll till, så att vi har möjlighet att hjälpa alla? Det får vi ta upp på medlemsmötet.
Släktforskningens dag besöktes mestadels av gamla medlemmar, vilket är roligt, men nya ansikten lyste med sin frånvaro. Det kan ju bero på att vår underbara vårvinter lockar till andra helgaktiviter utomhus.
Kicki

20 mars 2007

Verksamhetsberättelsen kan nu laddas ner (pdf) av föreningens medlemmar. Verksamhetsberättelse 2006 Obs! Medlemslösen!

6 mars 2007
En liten påminnelse om årsmötet på måndag kl. 18.30 i ABF:s källarlokal. Föreningen bjuder på fika. Välkomna!
Kicki

20 februari 2007

Det är roligt att så många nya ansikten börjat hitta till våra måndagsträffar. De tre sista träffarna har resulterat i tre nya medlemmar.

Vi har utökat vårt innehav av mikrokort. Tack vare ett bidrag från Sparbanken Nord på 5000 kr, har vi kunnat köpa in födelse-vigsel och döda 1925-1935 för hela Norrbottens län. Arkivcentrum har lagt ner sin verksamhet och sålde sina mikrokort till reducerat pris.

Styrelsen beslutade att vi deltar i aktiviteterna på släktforskningens dag den 17 mars med öppet hus mellan kl. 11.00 och 14.00. Föreningen bjuder på fika och visar vårt material. Med förhoppning om stort deltagande på årsmötet avslutar jag för denna gång.
Kicki

15 januari 2007

 

Nu har vi gått in i ett nytt år och ljuset återvänder så sakta till oss häruppe i norr. Vi har börjat om med måndagsträffarna och arbetet med våra projekt fortsätter. Ju fler vi blir desto fortare blir vi klara och kan påbörja nya, spännande projekt. Vi ser fram emot att både gamla och nya medlemmar ska hitta till oss under året. Jag vill också passa på att välkomna de nya medlemmar som tillkommit i januari. Så vill jag önska alla en god fortsättning på det nya släktforskaråret.
Kicki Åström

17 december 2006
Nu när jul och nyårshelgerna närmar sig, samlas säkert många tillsammans med släktingar och vänner. Passa då på tillfället att ställa en massa frågor och be de som är äldre att berätta vad de minns om sina gamla släktingar. Anteckna namnen på personer, platser och alla årtal de kan minnas, allt är av vikt när du sedan forskar vidare. Det kan visa sig att berättelsens minsta lilla detalj var den viktigaste ledtråden. Spela gärna in deras historier, det är guld värt.
En god jul och ett riktigt gott släktforskarår önskar jag er alla!
Kristina Åström

Tillbaka till StartKontakta föreningenWebmasterInfo om hemsidan
.

 Start

Om föreningen

Föreningsbloggen

Projekt

Läsvärt

Sevärt

Kontakt

Efterlysningar & gästbok

CD & boktips

Länktips 

Välkommen!

Du är besökare nr

Denna månad

Denna vecka

Online just nu