Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggningLäsvärt
Pressklipp
Med vederbörligt tillståndSläktforskarträff i Arvidsjaur

Ett tiotal släktforskare från Arjeplog besökte i tisdags sina kollegor i Arvidsjaur. Det blev en givande sammankomst för alla i föreningens lokaler i ABF-husets källarvåning.

 
Arvidsjaursföreningens sekreterare Gun Nilsson inledde med att presentera de närvarande styrelseledamöterna - Kicki Åström (ordförande), Ann-Mari Larsson, Yvonne Ruth och Gunnel Holstein.

 Arjeplogsborna fick under en rundvandring se allt det material som kollegorna i Arvidsjaur samlat ihop, i bokväg, tidningsurklipp, foton och inköpta cd-skivor över olika släkten och församlingar.

Nilsson berättade om de allmänna grunderna i släktforskning och delade ut antavlor, blå för farssidan och rosa för morssidan. Hon betonade vikten av att numrera släktingarna efter gällande system och att se till att varje ifylld ansedel får samma nummer.

Gun Nilsson berättade vidare att många medlemmar arbetar i tid och otid i lokalen, allt för att övriga medlemmar skall få god tillgång till källmaterial.

Arjeplogsborna fick vetskap om de projekt som man i Arvidsjaur håller på med, bland annat gravstensinventering, brudkortssamling och fotoinsamling. På det senare området har man i Arjeplog det bra förspänt eftersom man har tillgång till det fina fotoarkivet som Rut Lestander på sin tid sammanställde på Silvermuseet. Det gäller dock att fortsätta med att dokumentera nutida material för att kommande generationer skall få nytta dessa foton.

Ordföranden Kicki Åström visade upp Arvidsjaursföreningens medlemsblad Backspegeln, vilken kommer ut med fyra nummer per år.

Med stolthet visade Arvidsjaursborna upp föreningens hemsida på Internet. Den sköts av webmaster Lottie Eriksson och hon har försett hemsidan med en imponerande samling släktforskarlänkar.

Därefter visades hur ett dataprogram för släktforskning fungerar med alla dess finesser, hur datorn letar upp alla tänkbara släktskap mellan två personer, skriver ut långa listor över alla anfäder och hur man hittar i utgivna cd-skivor

Fortsatt utbyte mellan släktforskarna i Arjeplog och Arvidsjaur planeras. Nästa studiesäsong är det meningen att man skall träffas i Arjeplog för att utbyta erfarenheter.
 
Publicerad: 2007-03-27 00:00
Uppdaterad: 2007-03-27 00:00
 
 

 

.

 Start

Om föreningen

Föreningsbloggen

Projekt

Läsvärt

Sevärt

Kontakt

Efterlysningar & gästbok

CD & boktips

Länktips 

Välkommen!

Du är besökare nr

Denna månad

Denna vecka

Online just nu