Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

 

 

Läsvärt
Pressklipp

Med vederbörligt tillstånd


Baktsjaurs byahistoriaMullholmsbokenEfterlängtad bok

ARVIDSJAUR (NN)byahistorik. Det har tagit tid, ända sedan 1999 närmare bestämt. Men nu är den äntligen klar, boken om Baktsjaurs 215-åriga historia.  
Över 400 sidor byahistoria blev det om Baktsjaur.


- Ändå fick vi inte med allt, vi har material till säkert 150 sidor till, säger Tommy Stenmark i bokkommitten.

"Baktsjaur - byn som minns" heter bokverket som sannolikt kommer att bli julklapp i många hem med Baktsjaurs-anknytning. I fredags kom bokpaketet, 300 kilo tungt och fyllt med 200 exemplar av byns historia. Tommy Stenmark skickar böcker till alla som beställt i förväg. I Baktsjaursboken finns bilder och berättelser om sjöutgrävningar, jakt, skolan, idrotten och mycket annat samlade, liksom viktiga årtal, platsnamn och släktregister.

- Vi har gjort boken för att spara byns historia åt eftervärlden, säger Tommy Stenmark.

Samarbete

Han menar byamännen och byastugeföreningens bokkommitte, där han själv ingår tillsammans med Lilian Lindgren, Kurt Marklund, John Lundström, som för övrigt är byns nuvarande äldste invånare, Ann-Mari Lundström och Martin Marklund.

- Jerry Brännström var med i början, men har gått bort. Lars Lundberg började hjälpa oss med sammanställningen av materialet, efter hans bortgång fick vi Leif Granström att vara redaktör för boken. Lennart Öhman blev också anlitad för att ta fram material, säger Tommy.
upp igen

Del två

Det finns en hel del läsning, inte minst för alla de som har anknytning till Baktsjaur och byarna runt omkring.

- Här finns flera små historier, om till exempel älgjakt, om skolepoken, och om fyllesvin och fyllekor. Det finns också en hel del om idrottsmännen i byn.

Det fanns, som nämnts inte plats i boken för allt material som bokkommitten samlat in. Tommy Stenmark är redan på det klara med vad som ska ske med överskottsmaterialet:

- Det blir en bok till. Den boken ska handla mer om människorna som bott i byn.
 
 
Publicerad: 2006-12-20 00:00
Uppdaterad: 2006-12-20 00:00

Av GÖRAN WESTERLUND

upp igen

Mullholm - mitt i Lise-Lottes hjärta

 

Fakta

Varje by med självaktning har sin historia på pränt. Hur kan variera, från några hophäftade spritstenciler till ett verk som startar då inlandsisen drog sig tillbaka och avslutas vid dags dato.

"Mullholm - Mitt i Lappland" av Lise-Lotte Modig är mer än en byabok. Nästan en Mullholms-bibel. För trots att Lise-Lotte Modig har danskt ursprung och har bott i Stockholm under större delen av sitt vuxna liv, får hon Mullholm att framstå som jordens medelpunkt.

Allt kanske inte ska tas för fakta, men faktum är att Lise-Lotte Modig lagt ner ett stort arbete på forskning. Hon har satt sig in i historien om livet och de människor som bodde på Mullholm.
upp igen
Hon lämnar inte svar på allt. Istället bjuder hon på funderingar. Varför var det si och varför var det så. Vad tänkte man på. Hur kunde det ske, och så vidare. Jämförelserna duggar tätt med paralleller ur sitt eget moderna liv och hur det var på Mullholm.
och berättas handlar inte om Mullholm. Men det gör inget, för allt knyter an och visar att Mullholm är en del av världen.

Avsnitten där släkter behandlas blir lite för mycket rabblande för en icke initierad. Men för de personer vars rötter det handlar om blir det till viktiga fakta.

Visst finns det missar också. Släktregistret är inte helt komplett och boken skulle ha vunnit på att ha korrekturlästs ännu en gång.

Men sammantaget är det ett gediget arbete som är nedlagt. Det är Lise-Lotte Modigs intresse för Mullholm och arbetet i intresseföreningen som resulterat i boken - och förstås - en massa envishet.

455 sidor, mer än 200 foton, och så får kvinnorna plats. I Lise-Lotts 1,7 kilo tunga bok nämns inte de tidiga kvinnorna med h.h (hans hustru), som var vanligt förr.

Publicerad: 2006-12-16 00:00
Uppdaterad: 2006-12-16 00:00

Av Bertil Sundkvist

upp igen


Tillbaka till StartKontakta föreningenWebmasterInfo om hemsidan

.

 Start

Om föreningen

Föreningsbloggen

Projekt

Läsvärt

Sevärt

Kontakt

Efterlysningar & gästbok

CD & boktips

Länktips 

Välkommen!

Du är besökare nr

Denna månad

Denna vecka

Online just nu